
Cititul este bun pentru copiii de toate varstele, de la copii mici la adulti. Citind carti pentru copii, el invata pentru sine ceva nou, interesant, isi largeste orizonturile si isi imbogateste vocabularul.
La urma urmei, o carte este cea mai comuna, accesibila si simpla modalitate de a transfera invataturi, informatii, cunostinte de la o persoana la alta, de la o natiune la alta, din generatie in generatie.
La ce ajuta lectura pentru copii
Parintii incep sa citeasca basme si povesti copiilor lor chiar inainte ca acestia sa invete a citi si a vorbi. Acest lucru ii ajuta pe copii sa perceapa dupa ureche cuvinte, imagini, obiecte. Ei aud cuvinte noi, le memoreaza si mai tarziu le reproduc. In asa mod invata copiii sa vorbeasca.
Astfel, se poate observa ca lectura cartilor dezvolta abilitatile de limbaj ale copilului. Invata sa construiasca corect expresii, invata cuvinte noi, invata sa pronunte corect termeni inca nefamiliari si complexi.
Cititul diverselor carti copii il invata pe copil sa vorbeasca corect, sa-si exprime clar gandurile. Cititul dezvolta si imaginatia copilului. Cititul cartilor face ca discursul unui copil sa fie bogat si variat.
Pe langa faptul ca lectura este un fel de transfer de cunostinte catre un copil, lectura contribuie si la dezvoltarea gandirii clare, coerente si precise, a memoriei. Dar trebuie remarcat faptul ca in timp ce citesc, copiii nu numai ca:
• dezvolta memoria si gandirea;
• dezvolta si sfera emotional-volitionala;
• invata sa iubeasca;
• invata sa ierte;
• invata sa empatizeze;
• inavata sa evalueze actiunile;
• invata sa analizeze actiunile;
• invata sa urmareasca relatiile cauza-efect dintre evenimente.
Prin urmare, beneficiile cartilor care iti permit sa cresti si sa educi o personalitate holistica, armonioasa sunt destul de evidente pentru fiecare.
De ce prea mult televizor strica
Privind copiii, se poate observa ca astazi au inceput sa citeasca mai putin si au inceput sa petreaca mai mult timp in fata televizorului si a computerului.
Acest lucru duce la faptul ca copiii nu isi pot exprima gandurile, vorbirea lor nu este dezvoltata, problemele incep chiar din primele clase la scoala.
Acestea nu sunt doar probleme cu subiecte precum limba si literatura romana. La urma urmei, lectura face ochii unui copil mai ageri. Un copil, citind carti, intelege si vede mai bine lumea din jurul lui, oamenii, pe sine.
Ferestre deschise prezinta amuzamente de la lume adunate, teste de inteligenta, curiozități, citate celebre și articole pline de intelepciune.
Prin urmare, este logic sa spunem ca trebuie acordata o mare atentie lecturii copiilor. Adultii ar trebui sa cumpere literatura speciala pentru copii de la edituri pentru copii care ofera povesti frumoase captivant ilustrate, carti care sa insufle dragostea pentru lectura de la o varsta frageda.
Totodata, este important sa invatam copilul cum sa citeasca dintr-o carte, noi maturii fiind un exemplu viu pentru ei.
Excelent articol! Am fost captivat de la inceput pana la sfarsit de informatiile prezentate si de modul in care au fost structurate. Este evident ca autorul are o intelegere profunda a subiectului si isi doreste sa impartaseasca cunoasterea sa cu cititorii. Recomand cu caldura acest articol tuturor celor interesati de acest domeniu.
Ma bucur ca am avut ocazia sa citesc acest articol. Subiectul este de actualitate si cred ca este important sa ne informam corect pentru a lua decizii bune. Autorul a reusit sa puna in lumina aspectele esentiale si sa ofere perspective interesante asupra temei abordate.
Articolul este foarte interesant si informativ. Am aflat multe lucruri noi despre subiectul abordat si apreciez efortul autorului de a oferi detalii relevante. Sunt impresionat de profunzimea analizei prezentate si de modul in care sunt argumentate ideile expuse.