Ranile superficiale si mici pe care din pacate le experimentam de-a lungul intregii vieti fac parte din experienta oricarei persoane si indiferent de cat de grijulii am fi, mereu ne lovim de tot felul de intamplari in regim zilnic.

Dar pentru ca si ranile mici, care par inofensive pe termen lung, prezinta un risc pentru sanatatea noastra, ne dorim sa discutam despre cum pot fi acestea tratate eficient si sigur.

Cum stim care sunt ranile superficiale?

Ranile superficiale sunt de foarte multe tipuri, iar pentru a identifica o metoda buna de tratament, trebuie sa stim foarte bine ce tip de afectiune sau leziune a suferit pielea noastra.

Pentru ca majoritatea ranilor superficiale sau a leziunilor de la nivel cutanat sunt taieturile degetelor, ranile infectate, veziculele cu lichid sau alte tipuri de lovituri ce rezulta in rani deschise sau vanatai, sunt usor de tratat, este mai simplu sa alegi produsul potrivit.

De exemplu, pentru toate tipurile de rani pe care le-am enumerat, o categorie de unguente pentru regenerarea tesuturilor este mai mult decat suficienta pentru un tratament eficient. 

Cu toate acestea, identificarea leziunilor si a ranilor este totusi un proces necesar. Exista si situatii sau exemple in care trebuie sa acorzi fie mai multa atentie ranii, fie trebuie sa prelungesti tratamentul cu unguentul sau medicatia pe care deja le administrezi sau folosesti.

Aici vorbim despre ranile provocate de muscaturile de animale, intepaturile de insecte care se infecteaza sau arsurile solare care si ele necesita un tratament diferit.

Simptomatologie si viteza de vindecare

Inainte de a incerca sa recunosti o rana sau sa identifici particularitati, trebuie sa iti pregatesti corpul pentru a fi la randul sau pregatit sa vindece cat mai repede toate ranile si leziunile cu care intra in contact.

De exemplu, un organism pregatit pentru a vindeca rani, va fi mult mai eficient, rapid si va profita de eficienta medicamentelor pentru a accelera vindecarea. Unii ar spune ca trebuie sa consumi regulat miere cu ghimbir, vei avea o imunitate crescuta, iar raspunsul organismului tau la leziuni, virusi, microbi si amenintari in general este unul mult mai bun.

In general, simptomele unei rani superficiale sunt mai intai vizibile si abia apoi vor fi resimtite si la nivel de receptori ai durerii. Vei remarca o deteriorarea a suprafetei pielii, o sangerare usoara, durere, intepaturi sau sensibilitate la atingere.

Identificarea corecta a simptomelor unei rani care la prima vedere poate parea superficiala, este vitala pentru aplicarea tratamentului corect. 

Cum tratezi o rana superficiala

Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand ai o rana superficiala este sa opresti o posibila sangerare, sa cureti foarte bine rana si zona afectata, sa te asiguri ca ai dezinfectat foarte bine rana si ca ai aplicat un gel sau unguent inainte de a aplica un bandaj sau un materiale de protectie.

Concluzie

Ranile superficiale nu ridica foarte multe semnale de alarma, dar au nevoie de atentie sporita tocmai pentru a nu ridica probleme mult mai grave. Fii mereu precaut si ingrijeste corect fiecare rana.