Inselatul nu are nimic de-a face cu cat esti de atragator – Marie Helvin

Nimanui nu-i place sa se gandeasca la posibilitatea ca partenerul se intalneste sau se culca cu altcineva. Intr-o lume ideala, nimeni nu ar trebui sa faca fata unei despartiri, urmare evidenta a faptului ca una dintre persoane a inselat.

Din pacate, aceste scenarii nu exista. Sa speram ca in relatiile voastre, comunicarea si sinceritatea se claseaza inaintea posibilitatii ca partenerii vostri sa caute o aventura extramaritala.

Dar daca situatia nu sta asa, exista numeroase cai prin care va puteti da seama daca persoana de langa voi va insala. Binenteles, totul sta in context. De unele singure, cateva dintre semne nu indica neaparat ca sunteti inselati. Trebuie sa priviti in ansamblu, modelele comportamentale si sa incercati sa va dati seama daca acestea ies din norme.

Sunteti inselati de parteneri?

1. Devin protectivi cu telefoanele lor

Daca in trecut partenerii vostri nu deveneau foarte protectivi cu telefoanele proprii si daca „observati o schimbare in privinta obiceiurilor lor de a sta pe telefoane – adica le pun pe modul silentios mereu”, ar putea fi un semn ca fac ceva ce nu ar dori sa vedeti, spune autoarea Marina Sbrochi.

Probabil ca nu ati mai avut probleme pana acum in a folosi telefoanele partenerilor – dar acum, par sa fie extrem de protectivi, intr-atat incat isi pun parola pentru a va opri sa le deschideti.

2. Vin (de prea multe ori) acasa tarziu de la munca
Daca partenerii vostri au un program regulat de a veni acasa, dar, dintr-o data, stau mai mult la locul de munca, ar putea fi o scuza pentru a se vedea cu altcineva. Este o scuza atat de des intalnita incat multa lume nu se gandeste la ceva mai rau.

Precum spunea experta in relatii, intalniri si norme de eticheta, April Masini, „Cand cineva inceteaza sa mai vina acasa intr-un interval regulat, puteti incepe sa va faceti griji. Cand programul se schimba si nu auziti vreun comentariu despre motivul schimbarii sau subiectul acesteia, ar putea fi o scuza pentru ca sotul/sotia sa va insele.”

3. Fac dus imediat ce ajung acasa
In cazul in care partenerii vostri nu lucreaza in domeniul constructiilor, reparatiilor sau orice altceva ce i-ar face sa se murdareasca, dusul imediat ce au ajuns acasa dupa munca poate fi un semn ca incearca sa stearga orice dovada a unei alte persoane. Ar putea dori sa stearga orice urma de ruj sau tenta a vreunui parfum. Acesta este un semn, in special daca obiceiurile lor de a face dus se schimba subit.

4. Le scad nevoile sexuale
Nevoile sexuale ale unei persoane fluctueaza de obicei din cauza stresului, nutritiei, lipsei de activitate fizica sau a oricarui alt motiv. O fluctuatie in dorinta de a intretine relatii sexuale nu este un semn in sine. Dar, daca viata voastra sexuala a fost mereu un aspect regulat iar ei incep sa nu isi mai doreasca atentie, ar putea fi pentru ca isi satisfac nevoile in alta parte. Dar de ce?

Psihoterapeutul si autoarea dr. Tina B. Tessina, spune ca „Majoritatea femeilor insala pentru ca simt o lipsa de afectiune iar barbatii sunt infideli pentru ca, de cele mai multe ori, se vor simti privati din punct de vedere sexual.”

5. Nu mai sunt la fel de prezenti in timpul sexului cum erau odata
Acum, posibil ca inca sa mai intretineti relatii sexuale cu partenerii vostri – dar poate ca ei nu fac acelasi tip de sex. Daca relatiile voastre intime au trecut de la palpitante si placute la cateva minute sub patura cu lumina stinsa, ar putea fi un semn ca partenerii vostri incearca doar sa va impace, in timp ce se bucura de sexul distractiv in alta parte.

6. Acorda mai multa atentie aspectului fizic
Acest semn nu trimite imediat la suspiciunea ca se culca cu altcineva – in special daca au discutat deja cu voi ca ar dori sa isi schimbe putin aspectul. Insa, daca partenerii vostri trec de la a nu le pasa foarte mult de cum arata la dichisirea precum un paun, ar putea fi un semn ca incearca sa impresioneze pe cineva.

Masini adauga ca, „daca partenerii vostri incep dintr-o data sa arate mai bine decat el sau ea obisnuia, s-ar putea sa va insele.” In cazul in care nu sunteti siguri ca persoanele pe care incearca sa le impresioneze sunteti voi, comportamentul lor semnaleaza o indepartare.

7. Incearca subit ceva nou in pat
Binenteles, asta nu inseamna automat ca partenerii vostri va insala. De obicei, noutatile vor fi comunicate intre voi doi. Insa, daca dintr-o data, partenerii vostri incep sa va sarute intr-un mod pe care vi se pare ca l-au invatat sau incearca ceva nou in pat fara sa fi discutat in prealabil, ar putea fi un semn ca au primit lectii de acest gen din alta parte.

8. Nu primiti niciodata un raspuns concret
Daca partenerii vostri au trecut de la a fi deschisi cand comunica la a fi superficiali sau inchisi, este probabil un semn ca va ascund ceva. Obtinerea unui raspuns direct ar putea sa para imposibil de facut, chiar si ceva simplu precum intamplarile de la munca din ziua respectiva. Acesta poate fi un semn ca incearca sa va ascunda ceva – sau pe cineva.

9. Si-au format obiceiuri noi
Aceste obiceiuri pot incepe de la a fi extrem de protectivi fata de telefoanele proprii pana la a nu va raspunde cand ii sunati. Noile obiceiuri pe care partenerii vostri le demonstreaza vor fi de multe ori greu de explicat iar ei se vor apara daca incercati sa le aduceti in discutie. Acesta poate fi un semn ca se intalnesc cu altcineva si nu doresc ca voi sa aflati.

10. Va simtiti ignorati
Unul dintre cele mai evidente semne ca partenerii vostri se vad cu altcineva este acel sentiment pe care il aveti cand nu va mai simtiti apreciati in relatie. Chiar daca partenerii vostri ar putea crede ca este destul sa ascunda unele dovezi, s-ar putea sa nu observe ca se comporta diferit fata de voi si ca va simtiti subapreciati.

11. Partenerii vostri va evita prietenii si familia
Daca partenerii vostri au fost foarte activi in vietile voastre sociale sau familiale, dar acum se par sa nu le mai trezeasca prea mult interes, ar putea fi un semn ca evita marturisirea. Se simt extrem de vinovati pentru faptul ca se intalnesc cu altcineva in afara relatiei iar faptul ca va vad prietenii si familia ar putea fi un factor ce le aminteste de culpa.

Majoritatea acestor semnale se refera la schimbarile bruste si extreme in comportament. Daca partenerii vostri demonstreaza aceste semne, dar nu intr-atat incat sa fie ceva diferit fata de relatia pe care o aveati pana acum, sunt sanse mari sa nu fiti inselati.

Ca intotdeauna, contextul este important pentru a intelege comportamentul persoanei de langa voi si daca sau nu se intalnesc cu altcineva pe langa relatie. Daca suspectati ca fac asta, cea mai buna metoda pentru a obtine un raspuns este sa ii confruntati direct si sa incercati sa purtati o conversatie sincera despre viitorul vostru impreuna.